Skip to main content

Tips voor truien

Herfst staat ‘AAN’.

De meest schitterende kleuren overal waar je buiten komt. Lange wandelingen waarbij één extra laagje nog volstaat. Veel zon (geef toe!).  Een weelde aan champignons bij de groenteboer. Weer kaarsen in huis.

Voeg daar hernieuwde goesting (*) aan toe om in de keuken met de najaarsoogst te experimenten én het plezier terug een streelzachte trui aan te trekken. De herfst staat ‘AAN’, ontegensprekelijk.  Ik hou ervan. Om niet te zeggen dat het mijn favoriete seizoen is.

(*) Door mijn jongste zus ontdekte ik enkele weken geleden Carola’s Kitchen. Wat een geschenk! Foodie Karolien Olaerts is ondertussen aan haar derde kookboek toe. Ze valt op door heldere standpunten als het op voeding aankomt en vooral door een hedendaags aanbod zalige recepten. Makkelijk én smakelijk.  Als je de herfst wilt vieren (en bij uitbreiding het leven) duik dan als de bliksem in haar boeken. Hernieuwde goesting om te koken volgt geheel vanzelf!

Al eens kennismaken? Klik hier voor één van Karola’s laatste blogs met 10 pompoenrecepten. Als Italië-addict trekt een recept met pasta altijd meteen mijn aandacht. Haar Tortiglioni met butternutsaus op nummer 7 is, echt waar, een verrukkelijk recept! De combinatie salie & butternut is bij ons thuis al langer een favoriet. Karola roostert de butternut eerst nog in de oven en voegt extra groenten toe die deze pasta hemels laten smaken.

Ik weet het, pompoenen en herfst, het klinkt wat cliché. Maar het is dan ook gewoon lekker, toch?

De oogst aan TRICOT is dit najaar in alle collecties ook weelderig te noemen.  En dat valt duidelijk in de smaak.  De truien uit onze Inspiratiebrochure worden gretig gekozen; met de hand gebreide koestertruien, extra grote pulls in grof breiwerk, fijne truien met vrouwelijke details.

Krijg jij ook zin in een nieuwe trui?

Klik HIER voor TRICOT-INSPIRATIE

‘Hoe onderhoud ik mijn trui nu het best?’

Het is een vraag die in de winkel vaak gesteld wordt.

In deze blog daarom 3 TIPS die het je makkelijk maken. Er zijn namelijk enkele hulpmiddeltjes die ik graag wil voorstellen. Ze zorgen ervoor dat onderhoud van tricot helemaal niet zo een lastige klus is als vaak gedacht wordt.

Oren naar? Here we go!

TIP1: Leve de kleerborstel!

Velen van ons hebben het wellicht als kind ooit gezien: grootmoeder die op zondag de jas van opa met enkele zorgvuldige streken afborstelde alvorens terug in de kast op te bergen.  De kleerborstel maakte deel uit van elk huishouden. Helaas is hij wat in de vergetelheid geraakt. Ik pleit voor een herwaardering.

Natuurlijke vezels als wol, mohair, kasjmier en katoen hebben als eigenschap dat ze zelfreinigend en vuilafstotend zijn. Dit betekent dat vlekken en stofdeeltjes in veel gevallen aan de oppervlakte blijven in plaats van diep door te dringen. Vaak zijn enkele streken met een kledingborstel voldoende om je stuk na het dragen terug proper te maken. Wrijf eerst van beneden naar boven (tegen de richting) en vervolgens van boven naar beneden. Je stuk ziet is meteen ‘gerevitaliseerd’ .

We hebben nogal de neiging om te snel te wassen. Dat is niet alleen nadelig voor het milieu, het versnelt ook de slijtage van de vezels. Met nu en dan borstelen kom je al een eind ver.

Een goeie kledingborstel heeft meestal een houten onderkant en is bij voorkeur vervaardigd van paardenhaar.  De haren zijn kort in het hout bevestigd en nemen daardoor bij het vegen makkelijk stof en vuildeeltjes mee. Kijk eens diep in je kasten, of vraag na bij moeders en grootmoeders. De kans is groot dat je een kleerborstel te pakken krijgt.  En uiteraard zijn ze ook in de handel te krijgen.

tips onderhoud truien

Tip2: Gebruik LINNENWATER voor een tussentijdse verfrissing 

Deze tip kreeg ik te horen van Claudia, de bezielster van het Belgische merk Items14.  Haar label staat voor hoogwaardig handbreiwerk in alpaca,mohair, zijde en wol.  Ze staat erop dat klanten lang van haar stuks kunnen genieten en beveelt linnenwater aan om haar tricot tussentijds mee te verfrissen, in plaats van gauw te wassen.

Ik had hier oren naar en besloot zelf naar linnenwater op zoek te gaan. Dankzij een van onze leveranciers vond ik het in Zweden, bij het bedrijf WASHOLOGI.  Dit is een jong bedrijf dat zich toelegt op omgevingsvriendelijke wasproducten.
Het linnenwater in hun aanbod is ultra-gedemineraliseerd water dat een zuiverend en voedend effect geeft aan natuurlijke vezels. De toevoeging van lavendelextract  zorgt voor een frisse en neutrale geur.

Hoe ga je te werk?

Hang je tricot op een kapstok en benevel met het linnenwater, enkele keren spuiten op voor- en achterkant volstaan.  Je verhoogt de efficiëntie door dit te doen net voor je een douche neemt. De stoom in de badkamer bevordert het reinigend effect. Stomen op 20cm afstand met je strijkijzer kan ook. Laat je trui vervolgens volledig opdrogen. Geef enkele zachte borstelstreken en klaar om opnieuw te dragen!

Flacons LINNENWATER Washologi zijn in de winkel verkrijgbaar (€8,40).

tips onderhoud truien

Tip 3: Verwijder pluisjes met een pluizenscheerder 

Feit is, we kunnen niet rond pluizen heen. Het is een natuurlijk fenomeen dat veroorzaakt wordt door wrijving. Bij de ene trui of persoon gebeurt het wel, bij de andere niet. Een lijn is niet te trekken, het heeft ook niet meteen met samenstellingen of kwaliteit te maken.

Het oogt wel niet mooi.  REPEAT (een van onze favoriete truien-labels) bracht daarom een professionele PLUIZENSCHEERDER op de markt.  Het is een krachtig toestel met een scheerkop van 6 cm dat handig en veilig pluizen wegscheert. Bij mij heeft dit kleinood een vaste plek op de strijktafel.  Wekelijks bespeur ik wel ergens pluizen die er niet horen. De pluizenscheerder verhelpt deze ergernis in een handomdraai.

TIP : Leg je stuk altijd volledig plat als je scheert want de mesjes zijn vlijmscherp. Doe het rustig ook; traag over je trui gaan en de mesjes ondertussen hun werk laten doen, geeft het beste resultaat.

De PLUIZENSCHEERDER van Repeat is in de winkel verkrijgbaar en kost €34,95

  • met een transparant opvangbakje voor de pluizen
  • roestvrij stalen mesjes
  • werkt via electrische aansluiting
  • borsteltje om het apparaat te reinigen wordt meegeleverd.
tips onderhoud truien

En hoe te werk gaan als je trui toch een wasbeurt nodig heeft?

Je vindt de werkwijze, stap per stap, op bladzijde 5 van mijn E-GIDS “Koester jouw lievelingsstuks”. Klik hieronder om te lezen en/of te downloaden.

KLIK hier en ga naar de E-gids

Deze uitsmijter las ik bij Karola, op het einde van haar pompoenblog.

Advice from a pumpkin:
Embrace your curves
Have a thick skin
Keep growing
Be outstanding in your field
Think big

Warme groet, Tine

PS: Zet met stip in jouw agenda: 26-27-28 november’21, dan gaat in Oudenaarde de 8e editie van WINTERWARMTE  door.
Uiteraard doen wij ook mee.

We zetten het merk LUISA CERANO in de kijker. Onder de noemer COLOUR UP!  brengen we van Luisa Cerano een gloednieuw thema in sprankelend koraalrood en vrouwelijk poederroze. En al zeg ik het zelf, het is prachtig!
Vorige zondag trok ik naar de Kunstacademie van Oudenaarde (ofwel de Abdij van Maagdendaele) om de nieuwe looks te fotograferen. Het was een plezier! Het zijn stuk voor stuks frisse outfits vol levensvreugde, meteen draagbaar.

Wie ons volgt op Instagram zag reeds een sneakpeak in de stories. Gemist? Ontdek hieronder alvast mijn nieuwe MOODBOARD.

Ik werk op dit moment aan een KERSTBROCHURE met inspiratie en tips voor feesten vol kleur. De brochure bieden we tijdens Winterwarmte als geschenk aan. In een beperkte oplage weliswaar, zorg dat je zeker langskomt voor jouw exemplaar!

Warm welkom op vrijdag tot 22u, op zaterdag van 10u-18u en op zondag van 14u-18uWe nemen graag tijd om wat bij te praten. En of we te vertellen hebben na de voorbije tijd.

Make-up your day!
Jouw dagelijkse opmaak in 5 stappen

Vul jouw gegevens in en download onze E-gids nr2 met 5 MAKE-UP-tips meteen.

Make-up your day!
Vul jouw gegevens in en download onze E-gids nr2 met 5 MAKE-UP-tips meteen.
Make-up your day!
Vul jouw gegevens in en download onze e-gids met 5 onderhoudstips meteen
Schrijf je in op onze nieuwsbrief