Skip to main content

TRUIEN IN TOPVORM

Mijn routine om truien te onderhouden in 3 makkelijke stappen.

De herfstvakantie

komt eraan. Tijd voor wat meer ontspanning. Je krijgt een onverwachte uitnodiging voor een kaasavondje bij vrienden en je denkt “Yes! Een geschikt moment om die nieuwe trui aan te trekken”. 

Je komt boven en vindt jouw trui, 2 keer gedragen, onder enkele kledingstukken op de stoel in je kamer of dressing. ‘Hm, misschien best nog vlug eens wassen’.  Je ziet bij de reeds gesorteerde was een handjevol fijne kledingstukken klaarliggen en besluit die samen te voegen tot in één wasje. Zo draait je machine tenminste niet voor één trui alleen.  Alles gaat de trommel in. Je draait aan de knopen om in te stellen. “Hoh, allemaal fijne was dan maar zeker?”  Een klein uurtje later trek je de wasmachine open en tot je afgrijzen stel je meteen vast…   Het. Is. Gebeurd.  Jouw favoriete trui is nog een mini-versie van wat hij was. Onherstelbaar in elkaar gekrompen door wellicht een te hoge temperatuur of te hoog toerental. Of te lange wasbeurt. 

Herken je dit verhaal? En gebeurde het ook met jouw meest favoriete trui?  Check. Het overkwam mij ook al.  Dubbel check.

Geen prettig gevoel, toch? En daarom ging ik jaren geleden bij mijn eigen leveranciers te rade.  Items14, Anneclaire en Repeat verwerken voor zowat elke collectie wol-, kasjmier-, mohair- en zijdegarens.

En wat blijkt?

Ze zeggen allemaal hetzelfde: “bovenstaande vezels zijn natuurvezels en hebben als belangrijke eigenschap dat ze zelfreinigend zijn.”  Dat betekent dat vlekken en stofdeeltjes niet diep doordringen maar meestal slechts op de oppervlakte blijven. Truien die gebreid zijn in natuurlijke vezels hoeven bijgevolg niet zo snel gewassen te worden. Met een klein beetje aandacht en liefde hou je ze lang fris en proper zonder dat er een wasmachine aan te pas komt.  We hebben nogal de neiging om te snel wassen. Dat is niet alleen nadelig voor het milieu (en onze energiefactuur), het versnelt ook de slijtage van de vezels.

Ik kreeg ook extra tips en ben ermee aan de slag gegaan.  Ziehier mijn  ROUTINE IN DRIE EENVOUDIGE STAPPEN voor het makkelijk onderhouden van wollen truien:

 1. Verluchten
 2. Linnenwater vernevelen
 3. Borstelen

En of het werkt!  Ben je benieuwd?
Ik deel het graag.

Stap 1: VERLUCHTEN

truien in topvorm verluchte modeblog tineb damesmode oudenaarde

Hang na het dragen jouw truien altijd op een hanger. Berg ze niet meteen op in je kleerkast maar ergens apart zodat ze de kans krijgen te verluchten. Ik heb bijvoorbeeld een klein rekje op wieltjes.  Dit is makkelijk te vinden en handig in gebruik. Ik heb er een gewoonte van gemaakt mijn gedragen truien daar op te hangen.  Als ik ’s morgens de ramen open in de kamers, rol ik het rekje voor het raam.  Op een terras, of onder een luifel kan natuurlijk ook.  De ochtendlucht is ideaal om geurtjes te verwijderen en je truien te verfrissen.

Stap 2 : LINNENWATER VERNEVELEN

Gebruik linnenwater voor een tussentijdse reiniging.

linnenwater onderhoud truien tineb dameskledij oudenaarde

LINNENWATER is een ultra-gedemineraliseerd water dat een zuiverend en voedend effect heeft op natuurlijke vezels. Ik koos linnenwater van het label Washologi. Dit jonge Zweedse bedrijf legt zich toe op omgevingsvriendelijke wasproducten en brengt een bijzonder doordacht assortiment. Zo voegen zij aan het linnenwater natuurlijk lavendelextract toe dat zorgt voor een frisse, maar niet overwegende toets. Het is neutrale geur, zodat je het linnenwater ook voor de truien van je man of zoons kan gebruiken.

Belangrijk: het effect van linnenwater vergroot als je het vernevelen combineert met stoom. Dat kan op 2 manieren.

 1. Vernevel voor je een bad of douche neemt.  Hang je truien op een kapstok en spuit enkele keren op de voor- en achterkant. Neem ze mee in de badkamer.  De stoom bevordert het reinigend effect van het linnenwater.
 2. Vernevel terwijl je aan het strijken bent. Spuit linnenwater op je truien en stoom er vervolgens over met je strijkijzer of steamer op circa 20cm afstand. Laat opdrogen

Extra TIPS:

 • Ook andere kledingstukken zoals een bloes of jasje kunnen een tussentijdse reiniging met linnenwater absoluut smaken.
 • Ik vernevel ook elke morgen een vleugje op de hoofdkussens; als je ’s avonds gaat liggen wordt je door een aangename geur verwelkomt.

Prijs per flacon: €8,90

Stap 3 : BORSTELEN

truien in topvorm kledingborstel modeblog tineb damesmode oudenaarde

Het is een gewoonte geworden, zeg maar, op het einde van elke strijkronde neem ik de tijd om de verluchte en verfriste truien vanop mijn rekje te borstelen.  En ja, ook met de hand gebreide truien houden van een borstelstreek, als je een goeie borstel gebruikt en zorgvuldig te werk gaat.
Wrijf eerst van beneden naar boven (tegen de richting), op die manier worden stof- en vuildeeltjes verwijderd.  Vervolgens werk je van boven naar beneden.  Zo breng je je truien terug in vorm.  Je zal zien, je stuk is meteen ‘gerevitaliseerd’.

Extra TIP: je kledingborstel is ook perfect voor andere andere kledingstukken te gebruiken.

 • Je kan er een opgedroogde moddervlek op je jeans mee weg borstelen.
 • Je kan je wollen mantel terug als nieuw maken als de vezels door een plensbui plat geregend zijn.
 • Je kan de pantalon van je partner terug in vorm borstelen, na bijvoorbeeld een lange autorit.
truien in topvorm modeblog tineb damesmode oudenaarde

We hebben sinds enkele maanden onze eigen Tine.B-KLEDINGBORSTEL in huis. Die is -zoals het hoort- vervaardigd van paardenhaar en ligt goed in de hand door een perfect gevormde rug van zacht beukenhout.  Paardenhaar is zeer stevig en dringt bijgevolg tot diep in de vezels door.

Prijs: €23

En hoe te werk gaan als je trui dan toch een wasbeurt nodig heeft? Ik hoor het je vragen.  Ook dat is makkelijker dan je denkt.  Je vindt de werkwijze, stap per stap, op bladzijde 5 van mijn E-GIDS “Koester jouw lievelingsstuks”. Klik hieronder om te lezen en/of te downloaden

KLIK hier en ga naar de E-gids

Zo eenvoudig is mijn routine voor het onderhoud van truien. Makkelijk, tijdbesparend en jarenlang draagplezier verzekerd.   Dit is ook voor jou haalbaar, toch?

En ik weet het, nieuwe gewoontes raken niet snel ingepast. Daarom steek ik bij wijze van aanmoediging een GESCHENKJE in deze Modeblog, exclusief voor jou, als lezer.

truien in topvorm actie modeblog tineb damesmode oudenaarde
 • Vanaf vandaag tot en met zaterdag 12 november ’22 kan je de combo KLEDINGBORSTEL | LINNENWATER aankopen voor de prijs van €25  (in plaats van €31,90). Omdat ik zeker ben dat dit twee onmisbare hulpmiddelen zijn voor langer plezier van jouw favoriete truien.

 • Was je eerder al overtuigd en werk je reeds met onze kledingborstel en het linnenwater? Super!   Dan heb ik ook voor jou een geschenkje: kom tot en met  12 november ’22 langs met jouw flacon en we vullen die gratis terug bij. DOEN!

Welkom! (Ook als je die leuke trui nog niet klaarhangen hebt om de herfst in te duiken)

Liefs, Tine

PS1:  Staat  25-26-27 november’22 al in jouw agenda?

Dan gaat in Oudenaarde de 9e editie van WINTERWARMTE  door. Uiteraard doen wij ook mee.

Daarom streek ik vorige zondag met een kleine crew neer in VERDUYN GALLERY.  (Klik voor meer info.)  Gastvrouw Stefanie creëert er sinds 2018 een adembenemende plek waar kunst, natuur en rust elkaar vinden in de schaduw van het kerkje van Moregem.  Ze gaat er gedreven haar weg in de wereld van de moderne kunst.  We fotografeerden nieuwe outfits van RIANI, het geklede Belgische label NXI, ROSEMUNDE en FLO JEWELRY.  Stuk voor stuk looks die je laten stralen in de mooiste maand van het jaar maar waarmee je ook moeiteloos het voorjaar instapt.

Hoe we dit allemaal matchen met de kunst die Stefanie selecteert, krijg je binnenkort te zien in de derde editie van onze KERSTBROCHURE.  Zorg dat je tijdens Winterwarmte zeker langskomt voor jouw gratis exemplaar vol inspiratie!

Kijk je al even mee achter de schermen?

PS2:

Onderstaande gedachte stond paginagroot in de weekendkrant van 15 oktober ’22.  Het is een oproep van Peter Verhelst. Geschreven naar aanleiding van de Arkprijs van het Vrije Woord die hij dit jaar kreeg uitgereikt.
Op de een of andere manier kwamen zijn woorden binnen bij mij; in deze woelige tijden, waarin het ene C-woord het andere lijkt te vervangen.

Ja zeggen.
Awel JA!

Make-up your day!
Jouw dagelijkse opmaak in 5 stappen

Vul jouw gegevens in en download onze E-gids nr2 met 5 MAKE-UP-tips meteen.

Make-up your day!
Vul jouw gegevens in en download onze E-gids nr2 met 5 MAKE-UP-tips meteen.
Make-up your day!
Vul jouw gegevens in en download onze e-gids met 5 onderhoudstips meteen
Schrijf je in op onze nieuwsbrief