Skip to main content
items14 tineb damesmode oudenaarde

ITEMS 14

Hoe het begon:

ITEMS’14 ANTWERP, gelanceerd door Claudia Jaspers in 2014, is een verfijnde breigoedlijn, met de nadruk op kwaliteitsgarens en pure stijlen. De eerste collectie was een handvol truien voor vriendinnen, een uit de hand gelopen hobby, zeg maar. De stukken werden opgemerkt door een lokale inkoper die meteen een bestelling wilde plaatsen. Claudia begreep dat haar merk geboren was.

Het feit dat ze niet opgeleid was in mode -of design- zorgde voor een frisse aanpak en een grote bereidwilligheid. Ze creëerde een variatie aan modellen en probeerde verschillende garens en kleuren uit. Ze besefte al snel dat mohair haar favoriete garen was en begon dit te mengen met zijde, merino, superkid merino en Italiaanse alpaca.  Dergelijke garens zijn warm, licht en ademend. Ze wegen bijna niets, en toch voel je kracht in het zachte.

Het meeste ruwe mohair dat in de breisels van Claudia wordt gebruikt, komt uit Zuid-Afrika, een land waar ze steeds naar terugkeert voor werk en inspiratie. De kleuren en sfeer van de landschappen daar komen terug in in haar eigen kleurenpalet. In Kaapstad bouwt ze vruchtbare samenwerkingen op met lokale fabrikanten die instaan voor de aanlevering van de grondstoffen. Claudia biedt hiermee kansen aan een plaatselijke gemeenschap die dankzij haar werk een inkomen verwerft.

Hoe de truien gemaakt worden:

Alle garens worden na het spinnen met de hand geverfd, chemicaliën zijn uit den boze. De laatste en meest intensieve stap is het breien zelf. Claudia werkt hiervoor samen met een netwerk van 65 Belgische thuis-breisters. Het is een grote familie bijna, waarbij elke vrouw haar eigen talenten inzet om de Items14-stuks tot het hoge niveau te tillen waarvoor ze geliefd zijn.

Het eindresultaat is een vest of trui met een perfecte pasvorm, van een ongeziene zachtheid en in sprankelende kleuren (vaak door gebruik te maken van meerdere tinten bij elkaar).  Claudia gelooft rotsvast dat in de digitale wereld van vandaag de lijfelijke streling van gebreid mohair je humeur optilt en innerlijke kracht geeft. Als je eenmaal een stuk aanpast, kan je niet anders dan Claudia gelijk geven.  Het is tricot om te koesteren en veel te dragen.

Ik was al langer op zoek naar hoogwaardig breiwerk in mohair. Toen ik het verhaal van Claudia hoorde, in haar statige woning –vol stalen en kleuren- aan de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen, wist ik meteen: Items14 is precies wat ik zoek om toe te voegen aan het aanbod van Tine.B.

Schrijf je in op

onze modeblog

  Make-up your day!
  Jouw dagelijkse opmaak in 5 stappen

  Vul jouw gegevens in en download onze E-gids nr2 met 5 MAKE-UP-tips meteen.

  Make-up your day!
  Vul jouw gegevens in en download onze E-gids nr2 met 5 MAKE-UP-tips meteen.
  Make-up your day!
  Vul jouw gegevens in en download onze e-gids met 5 onderhoudstips meteen
  Schrijf je in op onze nieuwsbrief